Закъде без корнизи?

Закъде без корнизи?

Освен изобилието от пердета и завеси, които можете да изберете при нас, предлагаме и широка гама корнизи  за таван и стена, метални, дървени и пластмасови, с различни форми и диаметър на профила, включително и с електрическо задвиждване… Елате веднъж и свършете всичко наведнъж! Можете да си поръчате и монтаж!

В края на текста (раздел КАТАЛОГ) можете да разгледате част от моделите корнизи и механизми за щори, които предлагаме в нашия фирмен магазин за интериорен текстил.

Първи стъпки

Обзавеждането на къщата определено не е лесна работа, но всъщност може да е много приятна, когато човек има ясна визия за това как иска да изглежда домът му и къде да намери необходимите елементи, за да си сбъдне всички желания! Ако пък имате нужда от съдействие относно комбинирането на текстили и корнизи, както и подбирането на най-подходящите за вас от гледна точка на функционалност и предпочитания — нашите продавач-консултанти са на ваше разположение!

Едно от важните условия за превръщане на обзавеждането от ходене по мъките в забавление е възможността за спестяване на време и излишни усилия, свързани с обикалянето по най-различни магазини, докато най-сетне се сдобием с всичко, което търсим.

'PVC Shina' - извит корниз (© photo Gardinia)'PVC Shina' - извит корниз (© photo Gardinia)

По отношение на текстилната декорация на дома, ние сме се постарали да направим най-доброто, за да ви предложим оптимални, персонализирани и ефектни решения с минимален разход на енергия от ваша страна.

Максимален резултат с минимални усилия

С едно посещение в нашия магазин можете да поръчате пълно текстилно обзавеждане на вашия дом, защото:

  • почти всичките ни текстили са в наличност — в близо 100% от случаите не чакате за доставка (освен ако не обзавеждате цял квартал…);
  • след като изберете текстил и/или корнизи, можем да дойдем на място и да вземем точни размери;
  • ако предпочитате, консултираме ви по всякакви текстилни и корнизни въпроси, за да улесним вашия избор;
  • предлагаме ушиване на желаните от вас пердета, завеси или текстилни щори;
  • избирате си корнизи на място в нашия магазин;
  • можем да доставим и монтираме корнизите, завесите и щорите.

Целта ни е:

  • вие да сте доволни от резултата и времето за постигането му;
  • и ние да сме доволни, че сме допринесли за доброто ви настроение у дома!

Тук ще ви запознаем с всички видове корнизи, които предлагаме в магазина ни в София. Засега няма възможност за директна онлайн поръчка през нашия уебсайт, но работим и по този въпрос!

1. Видове корнизи според мястото на монтаж

  • за таван
  • за стена

2. Видове корнизи според диаметъра и формата на профила

  • квадратен
  • кръгъл
  • правоъгълен

3. Видове корнизи според типа материал, от който са изработени

  • метални
  • дървени
  • пластмасови

Какво препоръчваме ние

Изборът на определен тип корниз зависи от най-различни фактори. Често клиентът вече е наясно с вида корнизи, които най-добре ще се впишат в общия стил на дома и едновременно с това ще отговарят на техническите особености на повърхността, върху която ще се монтират.

В конкретни случаи обаче някои корнизи са по-подходящи от други и тук можем да се включим, за да ви съдействаме с избора. Ето няколко примера:

Дървен корниз — за или против?

Имате къща в планината, на морето или просто дом в рустикален стил, където и да е. Искате дървен корниз, тъй като държите на естествените материали и цялата ви обстановка е решена в този стил.

Какво е добре да се има предвид?

Спецификата на дървения корниз е че, по принцип, се монтира на стена. В случай, обаче, че на нивото на монтаж на корниза минават електрически кабели, монтирането на стена може да се окаже невъзможно. Компромисен вариант е дървеният корниз да се монтира на таван, въпреки че поддържащата конзола ще се озове в леко необичайната стойка « надолу с главата ».

Дървен корниз 'Lugano' (© photo Gardinia)Дървен корниз 'Lugano' (© photo Gardinia)

Монтирането на дървен корниз може да се възпрепятсва и от други условия. Дървените корнизи задължително се поддържат от т.нар. « конзоли ». От гледна точка на стабилността, максималната препоръчителна дължина на един модул (отсечката между две конзоли) при дървените корнизи е 1,50 м. Ако желаете цялата дължина на корниз, по-дълъг от 1,50 м. да се покрие само от едно перде / завеса, това изискване е несъвместимо с монтирането на корниз с конзоли, които неизбежно ще разделят пердето на части. В подобен случай, единственото решение е изборът на корниз без конзоли, т.е. монтиран на таван метален или пластмасов корниз.

Възможно решение в подобна ситуация е да се направи компромис с изискването за естествен материал, но без да е необходимо да се пренебрегва и изискването за външен вид. Използва се пластмасов корниз за таван, на който се монтира допълнително така наречената « бленда » (виж снимката)  пластмасова лента по цялата дължина на корниза, която скрива бялото « чело » на корниза и може да е в разцветки, имитиращи дърво. Блендата е изключително лесна за монтаж, както можете да се уверите и във видеото в края на статията. Така получавате корниз (монтиран на тавана) с убедително « дървесен » вид.

Бленда за пластмасов корниз & перде 'Verso' (цвят 02)Бленда за пластмасов корниз & перде 'Verso' (цвят 02)

Бленда за пластмасов корниз & перде 'Verso' (цвят 02)Бленда за пластмасов корниз & перде 'Verso' (цвят 02)

Окачване на стена или на таван?

'PVC Shina' - пластмасов корниз за таван (Gardinia) & завеса 'Aida', цвят 6'PVC Shina' - пластмасов корниз за таван (Gardinia) & завеса 'Aida', цвят 6

В зависимост от спецификата на дома (старо или ново строителство, тухлена или бетонна стена и т.н.), бихме могли да ви препоръчаме различен вид окачване.

Както казахме и по-горе, при наличие на електрически кабели в стената на нивото на монтаж на корниза, по-добре е да се насочите към корниз за таван, за да се избегнат токови « неприятности ».

Корнизите на таван имат също така предимството, че не ограничават хоризонталната дължина на пердето, която в случай на корниз с конзоли (за стена) е желателно да не надвишава 1,50 м. при дървените и 2,00 м при металните корнизи (както е описано по-горе).

'Chicago' - метален корниз за таван (Gardinia) & завеса 'Artemisa', цвят 5'Chicago' - метален корниз за таван (Gardinia) & завеса 'Artemisa', цвят 5

При по-нестабилна основа (по-ронлива тухла или гипсова мазилка) не е препоръчителен монтажът на стена, тъй като дюбелите, на които « се крепи » корнизът могат по-лесно да се измъкнат от стената. При старото строителство по-често има такива ограничения, докато при новото в повечето случаи има предвидени бетонни трегери над прозорците, с цел да поддържат корниз, монтиран на стена. Корнизът на таван има възможност да бъде също и допълнително « укрепен » като се захване на много малки отсечки (дори и през няколко сантиметра, ако се налага).

Монтирането на корниз на таван може обаче да се окаже по-деликатно или дори невъзможно при някои видове тавани - например окачени « с панели » - тъй като вероятността пердето внезапно да се превърне в килим рязко се увеличава. Тогава монтажът на стена определено е за предпочитане.

Пластмасов корниз — защо пък не?

Корниз, скрит в ниша. Завеса 'Stella', цвят blanco.Корниз, скрит в ниша. Завеса 'Stella', цвят blanco.

Въпреки едно често срещано схващане, пластмасата не е непременно синоним на по-ниско качество. Напротив  що се отнася до избора на корнизи, понякога препоръчваме те да са именно пластмасови. Ето защо:

  • при по-неравна повърхност на тавана, пластмасовите корнизи ще се пригодят по-добре  пластмасата е по-гъвкава от метала и ще се адаптира с повече успех към съответните неравности;
  • ако корнизът се скрива в ниша на тавана, можем да препоръчаме като по-икономичен вариант да се монтират пластмасови корнизи  от естетична гледна точка няма да има разлика, предвид че корнизът всъщност няма да се вижда.

    Адаптирани решения за всякакви неочаквани ситуации!

    Както всяка област  и текстилното обзавеждане на дома си има своите характерни особености. Като опитни професионалисти, ние можем да ви съдействаме с изключително подробна и адекватна информация по отношение на избора на текстил и корнизи в зависимост от вашите желания и техническото « мнение » на вашия дом спрямо тях.

    Намираме решения на всякакви « нестандартни » ситуации, за които вече, за толкова години, бихме могли да напишем отделен наръчник. И все пак — светът е голям и изненади дебнат отвсякъде! За десерт ще ви споделим един по-« екстремен » случай, който доста добре илюстрира факта, че всеки е способен да реагира единствено според информацията, с която разполага  както по принцип, така и в частния случай на консултация относно текстилното обзавеждане.

    Наш клиент се връща в магазина с молба да му дадем « малко по-големи » кукички за пластмасовия корниз, който си е купил от нас, тъй като тези, с които корнизът в момента разполага се откачат и пердето пада заедно с тях. Малко сме изненадани, понеже всеки модел корниз си върви с конкретния размер кукички. В случая обаче има възможност за малко по-големи кукички, които също биха паснали на въпросния корниз. Човекът си тръгва доволен, но след време отново се появявва с информацията, че дори и тези кукички мистериозно се изхлузват от корниза и ако може  да му дадем още по-големи. Проблемът е, че следващите по-големи вече не стават за неговия корниз. В този момент все пак започваме да го разпитваме къде и как точно се намира този корниз, който клиентът само е купил от нас, без да сме го монтирали на място. Оказва се, че корнизът е в непосредствена близост до комина на камината в хола и от топлината пластмасовите кукички постепенно променят формата си и се измъкват от корниза. Казусът приключва с препоръчването на метален корниз. И камината работи  и пердето цяло!

    Най-често задавани въпроси

    • « Могат ли корнизите да бъдат извити? »

    => Да, корнизите, които предлагаме могат да бъдат извити, но това важи само за единични корнизи за монтаж на таван или моделите EGO 480 и ARCO 490 за монтаж на стена (виж каталога по-долу).

    • « Могат ли корнизите да бъдат боядисани? »

    => Да, когато става въпрос за метални корнизи (и то не абсолютно всички видове). Ако желаете металните ви корнизи да бъдат в конкретен цвят, различен от фабричния, те могат да бъдат боядисани. Боядисването става по системата RAL, включваща над 200 стандартни цвята. Допълнителен специфичен цвят също може да бъде изпълнен, но за по-дълъг срок.

    • « Имате ли корнизи с електрическо управление? »

    => Да, предлагаме и корнизи с електрическо управление. Препоръчваме ги при голяма височина на пердетата или при много дълъг корниз (например над 15 м). В такива случаи, корнизите с електрическо управление позволяват доста по-удобно движение на пердето. При нас ще намерите също и енергоспестяващи корнизи с електрическо управление (модел POWER 541 на фирма Мотура  виж каталога по-долу). За да бъдат монтирани този тип корнизи е необходимо да има предварително предвидена инсталация за включване на електрически корнизи.

    • « Имате ли механизми за римски щори или щори тип ‘японска стена'? »

    => Да, при нас можете да поръчате изработка на римски щори или щори тип ‘японска стена’. Имате също възможност да купите отделно само механизмите.

    КАТАЛОГ

    Тук можете да разгледате почти всички модели корнизи, които предлагаме във фирмения ни магазин в София.

    1. Италиански корнизи на Мотура

    И петте представени модела могат да бъдат монтирани на таван или на стена.

    'EGO 480' - единичен, алуминиев, двулицев корниз (© photo Mottura)'EGO 480' - единичен, алуминиев, двулицев корниз (© photo Mottura)

    EGO 480: Единиченалуминиевдвулицев корниз  от едната страна профилът му е овален, а от другата е прав. При монтаж се избира профила, който клиентът предпочете. Има вариант и да бъде извит. Може да бъде с или без команда (верижка за управление на движение на пердето).

    'MODULO' - двоен алуминиев корниз, с или без команда (© photo Mottura)'MODULO' - двоен алуминиев корниз, с или без команда (© photo Mottura)

    'SOFTBOX' - механизъм за римска щора (© photo Mottura)'SOFTBOX' - механизъм за римска щора (© photo Mottura)

    'ARCO 490' - единичен алуминиев корниз (© photo Mottura)'ARCO 490' - единичен алуминиев корниз (© photo Mottura)

    ARCO 490: Единичен алуминиев корниз, подходящ и за по-тежки пердета и завеси. Монтира се с или без команда, по избор. Може да бъде извит.

    'POWER 541' - корниз с електрическо управление (© photo Mottura)'POWER 541' - корниз с електрическо управление (© photo Mottura)

    POWER 541: Единичен алуминиев корниз с електрическо управление. Енергоспестяващ.

    Корнизите с електрическо управление са подходящи при по-голяма височина на пердетата или особено дълъг корниз (например над 15 м). Този тип корнизи улесняват значително движението на пердето.

    При поръчка на електрически корнизи трябва да се има предвид необходимостта от ел. инсталация, в която да бъдат включени.

    2. Немски корнизи на Гардиния

    'EUROPA' - Метален корниз за монтаж на таван или стена. Предлага се в 3 цвята (месинг, бронз и сребрист) и с 4 вида накрайници. (© photo Gardinia)'EUROPA' - Метален корниз за монтаж на таван или стена. Предлага се в 3 цвята (месинг, бронз и сребрист) и с 4 вида накрайници. (© photo Gardinia)

    'LUGANO' - дървен корниз, 7 цвята (© photo Gardinia)'LUGANO' - дървен корниз, 7 цвята (© photo Gardinia)

    LUGANO: Дървен корниз с диаметър 28 mm, за монтаж на стена и таван. Предлага се в 7 цвята (натурален, дъб, орех, бор, венге, бук и череша).

    'PVC Shina' - единичен или двоен корниз с извити елементи (© photo Gardinia)'PVC Shina' - единичен или двоен корниз с извити елементи (© photo Gardinia)

    PVC Shina: Единичен или двоен корниз с « извити » елементи (ъглова свръзка, завършващ ъгъл), позволяващи « завой » на корниза под ъгъл от 90 градуса.

    'PVC Shina' - едноканален корниз (© photo Gardinia)'PVC Shina' - едноканален корниз (© photo Gardinia)

    'PVC Shina' - двуканален корниз (© photo Gardinia)'PVC Shina' - двуканален корниз (© photo Gardinia)

    'Bifo' - бял метален корниз с диаметър 28 mm, за монтаж на стена или таван (© photo Gardinia)'Bifo' - бял метален корниз с диаметър 28 mm, за монтаж на стена или таван (© photo Gardinia)

    'Chicago' - метален корниз за стена или таван (© photo Gardinia)'Chicago' - метален корниз за стена или таван (© photo Gardinia)

    CHICAGO

    • единичен или двоен корниз
    • за монтаж на таван или стена
    • диаметър 20 mm
    • с халки или кукички
    • метален
    • 3 цвята: хром, титан, стомана
    • с 5 вида накрайници

    'Sansa' - алуминиев двуканален бял корниз за монтаж на таван (© photo Gardinia)'Sansa' - алуминиев двуканален бял корниз за монтаж на таван (© photo Gardinia)

    Витражни разтегателни пръчки за монтаж върху дограма (© photo Gardinia)Витражни разтегателни пръчки за монтаж върху дограма (© photo Gardinia)

    Витражни разтегателни пръчки

    Използват се за монтаж върху дограма. Предлагат се в различни цветове и размери. Покриват само прозореца и съответно са добро решение когато няма място за монтаж на корниз.

    Освен описаните в каталога артикули, предлагаме и други модели корнизи и механизми за римски щори или щори тип « японска стена », които можете да разгледате на място в нашия фирмен магазин.

     

    В близките дни ОЧАКВАЙТЕ и краткото ни видео, в което ще разберете:

    • какво трябва да знаем за монтажа на корнизите?
    • какво е « команда »
    • какво е « ролер »
    • как се закача « бленда » на пластмасов корниз
    • и какво ли още не!

    Последвайте ни във Фейсбук:

    https://www.facebook.com/BBRMagazinHarmonia/

    В Инстаграм: bbr_interior_textile

    И в YouTube канала ни: ББР Магазин Хармония

    https://www.youtube.com/channel/UCR8pRH3-g3ISDfmIiZGHEJw


    Споделете тази публикация



    ← По-стара публикация По-нова публикация →